Problem with building L4Linux

Nuno Santos nsantos at mpi-sws.org
Tue Dec 7 16:56:04 CET 2010


Hi Adam

Thank you very much for your help. It's indeed a problem with  
compiling ocaml. As you suggested, tagging it as 'broken' let's  
compile go through.

I traced the command that leads to this error (from directory /local/ 
l4re-snap/l4re-snapshot-2010111519/obj/l4/x86/pkg/ocaml/build/stdlib/ 
OBJ-x86_586-l4f):

$ ocamlopt -g -warn-error A -nostdlib -c -o stream.cmx /local/l4re- 
snap/l4re-snapshot-2010111519/src/l4/pkg/ocaml/contrib/stdlib/stream.ml
/tmp/camlasm25fea1.s: Assembler messages:
/tmp/camlasm25fea1.s:580: Error: junk `lazy_force(%rip)' after  
expression
/tmp/camlasm25fea1.s:580: Error: suffix or operands invalid for `lea'
/tmp/camlasm25fea1.s:785: Error: junk `lazy_force(%rip)' after  
expression
/tmp/camlasm25fea1.s:785: Error: suffix or operands invalid for `lea'
Assembler error, input left in file /tmp/camlasm25fea1.s

My version of ocamlopt is 3.10.2, and the distribution is Debian 5.0.6.

Thanks again,
--Nuno

On Dec 7, 2010, at 3:35 PM, Adam Lackorzynski wrote:

> Hi,
>
> On Tue Dec 07, 2010 at 09:24:52 +0100, Nuno Santos wrote:
>> I'm having trouble with building l4linux. First, I had the same
>> problem as reported in this [1] post; then I tried to build l4linux
>> from the latest snapshot as suggested in [2] by following the steps
>> in the readme file ('make setup' and 'make').
>>
>> If I setup the target as x86-32, at some point the build process
>> fails with the following output (without further description of the
>> error):
>>
>> "
>> make[6]: Leaving directory
>> `/local/l4re-snap/l4re-snapshot-2010111519/src/l4/pkg/valgrind/build'
>> make[5]: Leaving directory
>> `/local/l4re-snap/l4re-snapshot-2010111519/src/l4/pkg/valgrind'
>> make[4]: Leaving directory
>> `/local/l4re-snap/l4re-snapshot-2010111519/src/l4/pkg'
>> make[3]: *** [pkg] Error 2
>> make[3]: Leaving directory
>> `/local/l4re-snap/l4re-snapshot-2010111519/src/l4'
>> make[2]: *** [x] Error 2
>> make[2]: Leaving directory
>> `/local/l4re-snap/l4re-snapshot-2010111519/obj/l4/x86'
>> Error building the L4Re 'obj/l4/x86' variant.
>> "
>
> Probably due to the parallel build the error message is (far) above  
> the
> text you pasted. Can you give more text? Looks for '***' in the  
> output.
>
>> If I setup to the amd64 target, the build process fails with a
>> compilation error:
>>
>> "
>> /tmp/camlasm564f4e.s: Assembler messages:
>> /tmp/camlasm564f4e.s:580: Error: junk `lazy_force(%rip)' after  
>> expression
>> /tmp/camlasm564f4e.s:580: Error: suffix or operands invalid for `lea'
>> /tmp/camlasm564f4e.s:785: Error: junk `lazy_force(%rip)' after  
>> expression
>> /tmp/camlasm564f4e.s:785: Error: suffix or operands invalid for `lea'
>> Assembler error, input left in file /tmp/camlasm564f4e.s
>> make[8]: *** [stream.cmx] Error 2
>> ...
>> make[4]: Leaving directory
>> `/local/l4re-snap/l4re-snapshot-2010111519/src/l4/pkg'
>> make[3]: *** [pkg] Error 2
>> make[3]: Leaving directory
>> `/local/l4re-snap/l4re-snapshot-2010111519/src/l4'
>> make[2]: *** [x] Error 2
>> make[2]: Leaving directory
>> `/local/l4re-snap/l4re-snapshot-2010111519/obj/l4/amd64'
>> Error building the L4Re 'obj/l4/amd64' variant.
>> "
>>
>> The problematic assembly instruction is:
>> leaq    $25lazy_force(%rip), %rax
>
> Hmm, this is ocaml stuff, where I basically can just say: Compiles for
> me. A 'touch src/l4/pkg/ocaml/broken src/l4/pkg/ocaml_toys/broken'  
> might
> help you to get through the compile.
> BTW, there's no L4Linux for amd64.
>
>> I'm using the snapshot from Nov 15th, on a machine running linux
>> 2.6.32, gcc 4.3.2.
>
> Which Distro, btw?
>
>
> Adam
> -- 
> Adam                 adam at os.inf.tu-dresden.de
>  Lackorzynski         http://os.inf.tu-dresden.de/~adam/
>
> _______________________________________________
> l4-hackers mailing list
> l4-hackers at os.inf.tu-dresden.de
> http://os.inf.tu-dresden.de/mailman/listinfo/l4-hackers





More information about the l4-hackers mailing list